Η αγγλική κυβέρνηση καλεί επίσημα τους οπαδούς των Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι να μην ταξιδέψουν για την Κωνσταντινούπολη, ενώ ταυτόχρονα συνομιλεί με την UEFA ψάχνοντας εναλλακτική έδρα. Οι επιλογές στην Αγγλία, η Πορτογαλία και το… Euro.
Η μετακίνηση της Τουρκίας στην «κόκκινη ζώνη» από τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε το απόγευμα της Παρασκευής (7/5) και το απόλυτο χάος σε σχέση με τη διεξαγωγή του τελικού του Champions League στην Κωνσταντινούπολη (29/5)!
Η αγγλική κυβέρνηση επίσημα ζήτησε από τους οπαδούς των δύο αγγλικών ομάδων που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο, Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, να μην ταξιδέψουν με προορισμό την Τουρκία. «Δεν θα πρέπει οι Βρετανοί να επισκεφτούν τις κόκκινες χώρες, παρά μόνον αν συντρέχει κάποιος εξαιρετικά επείγων λόγος», τόνισε ο γραμματέας Μεταφορών, Γκραντ Σαπς.
Τι είναι η Red List;
Τι είναι, όμως, η red list στην οποία μπήκε η Τουρκία; Πρακτικά σημαίνει ότι όποιος Βρετανός πολίτης επισκεφτεί μία από τις χώρες της λίστας θα πρέπει να τηρήσει με την επιστροφή του καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχείο επιλεγμένο από την κυβέρνηση. Οι ελίτ αθλητές μπορούν να ταξιδέψουν, αλλά δεν εξαιρούνται από την καραντίνα.
Με το βλέμμα στο Euro
Το βράδυ της 29ης Μαΐου θα γνωρίζουμε τον νικητή του Champions League. Μετά από λίγες μέρες (11/6) ξεκινά το Euro. Όπως είναι φυσιολογικό, τόσο η Τσέλσι, όσο και η Σίτι έχουν διεθνείς με τα «τρία λιοντάρια». Από τη στιγμή που δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την καραντίνα, είναι προφανές ότι επηρεάζεται το έργο του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.
Πίεση και η…μπάλα στην UEFA
Ο Σαπς είπε – επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Telegraph – ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει τον τελικό αντί της Κωνσταντινούπολης. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η αγγλική ομοσπονδία (FA) είναι σε επαφές με την UEFA. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, η οποία με τη σειρά της παραδέχτηκε τον αιφνιδιασμό («μόλις το μάθαμε, θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να τοποθετηθούμε», τόνισε εκπρόσωπός της στον Guardian). «To Ηνωμένο Βασίλειο έχει με επιτυχία αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει ματς με φιλάθλους», τόνισε ο Σαπς βάζοντας έμμεσα πίεση.
Η «παγωμάρα» των Τούρκων, η εξαίρεση και τα σενάρια
Ο τουρκικός Τύπος μάλλον είναι «παγωμένος». Αντίδραση μέχρι την ώρα που γράφονται οι γραμμές δεν υπήρξε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας. Ακόμη και ο Τύπος… αναπαράγει τα αγγλικά δημοσιεύματα. Θα σταθεί για δεύτερη σερί σεζόν άτυχη η Κωνσταντινούπολη, δεδομένου ότι επρόκειτο και πέρυσι να φιλοξενήσει τον τελικό, αλλά τελικά είχαμε… Final 8 στη Λισαβόνα;
Το BBC αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να εξαιρέσει από τη νομοθεσία τους παίκτες και το σταφ των δύο ομάδων. Να ταξιδέψουν στην Τουρκία, να μην υπόκεινται σε περιορισμούς κατά την επιστροφή τους. Αν δεν γίνει αυτό, η λύση ενός τελικού επί αγγλικού εδάφους συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες τούτη την ώρα.
Η Άστον Βίλα… αυτοπροτάθηκε, αλλά η προφανής (λόγω παράδοσης και όχι μόνο) λύση του «Oυέμπλεϊ» έχει εμπόδια (στις 29 Μαΐου είναι προγραμματισμός ο τελικός των playoffs ανόδου από την Championship στην Premier League). Και οι Άγγλοι δύσκολα αλλάζουν τον προγραμματισμό ακόμη κι αν στη ζυγαριά υπάρχει η Championship με το Champions League. Εκτός αν επέμβει η ίδια η UEFA, το ζητήσει από την FA ως την έσχατη λύση.
Έχει ακουστεί επίσης το γήπεδο της Τότεναμ, αλλά το ESPN βάζει και πάλι στο παιχνίδι την… Πορτογαλία (όπως πέρυσι), η οποία βρίσκεται στην πράσινη ζώνη.
gazzetta.gr
maria ioannou
😷😷😷