«Παρών» στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου Κ20 ο Χρίστος Οικονομίδης – Πάνω από τα 5.00μ ο Καζαμίας

Αρκετά καλή, αναλόγως των συνθηκών, κρίνεται η παρουσία Κύπριων αθλητών στο μίτινγκ «Σπανίδεια» που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο «Καυταντζόγλειο» στάδιο της Θεσσαλονίκης.

Για αρκετούς από τους αθλητές μας ήταν ίσως η τελευταία τους αγωνιστική παρουσία, μετά από ενα «απαιτητικό» δίμηνο (Ιούνιο και Ιούλιο) με πολλούς αγώνες σε Κύπρο και εξωτερικό με την Εθνική ομάδα στίβου.

Ξεχώρισε όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσιεύμα η Σκεύη Θρασυβούλου που κέρδισε την 1η θέση στη δισκοβολία γυναικών με ατομικό ρεκόρ, ενώ «έκλεισε θεση» για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου κάτω των 20 ετών που θα γινει στο Ισραήλ και ο Χρίστος Οικονομίδης με επίδοση 14.15 στα 110 μέτρα με εμπόδια.

Για πρώτη φορά πάνω από τα 5.00 μέτρα και ο Αντρέας Καζαμίας στο επικοντώ, ενώ 1ος ήταν ο Παϊσιος Δημητριάδης στα 400μ και 2ος ο Σταύρος Αυγουστίνου στο 100αρι.

Διαβάστε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΚΟΕΑΣ

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, οκτώ (8) αθλητές και αθλήτριές μας, για να λάβουν μέρος στο μίτινγκ «Σπανίδεια», το οποίο διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ προς τιμήν του Κώστα Σπανίδη. Οι συνθήκες καύσωνα που κυριαρχούν στην Ελλάδα (και την Κύπρο βέβαια) τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν τους διοργανωτές στο να μεταφέρουν την αγωνιστική δραστηριότητα σε νυχτερινές ώρες, για να αποφευχθεί η έκθεση των συμμετεχόντων κάτω από τον καυτό ήλιο. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος διεξήχθη με το φως των προβολέων του «Καυτανζογλείου». Από τα αποτελέσματα των Κύπριων αθλητών και αθλητριών ξεχωρίζει η εξασφάλιση συμμετοχής του Χρίστου Οικονομίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών, όπως και η νέα ατομική επίδοση της Παρασκευούλας Θρασυβούλου στη δισκοβολία την ημέρα της ονομαστικής της γιορτής. Επίσης, σημαντικός αγώνας ήταν και για τον Ανδρέα Καζαμία, ο οποίος για πρώτη φορά πέρασε το «ψυχολογικό» φράγμα των 5 μέτρων στο επί κοντώ.

Έστω και την τελευταία στιγμή ο Χρίστος Οικονομίδης κατάφερε να εκπληρώσει το μεγαλύτερο όνειρό του το φετινό καλοκαίρι, που ήταν η εξασφάλιση του ορίου συμμετοχής για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Ο 18χρονος αθλητής του Μηνά Αλοζίδη κατάφερε να κάνει την ιδανική κούρσα στα 110μ. εμπόδια Εφήβων (ύψος εμποδίων 99,1 εκατοστά), μία ημέρα προτού εκπνεύσουν τα όρια για το Ευρωπαϊκό των Ιεροσολύμων. Ο Οικονομίδης τερμάτισε στην 1η θέση σε 14.15 (άνεμος +0,4 μ/δ) και ήταν γρηγορότερος από το όριο των 14.20!

Την καλύτερη εμφάνιση στην καριέρα της στη δισκοβολία, έκανε την ημέρα της ονομαστικής εορτής της η Παρασκευούλα Θρασυβούλου, προσφέροντας ένα ωραίο δώρο στον εαυτό της. Η αθλήτρια του Ιωάννη Δόνδωρου έριξε τον δίσκο της, στη δεύτερη προσπάθειά της, να προσγειωθεί στα 53,20μ., που της χάρισε και την 1η θέση στη διοργάνωση. Έτσι, βρίσκεται τώρα μόλις 17 εκατοστά μακριά από τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, στην ιστορία της κυπριακής δισκοβολίας, την οποία κατέχει η Ζαχαρούλα Γεωργιάδου με 53,37μ. (2009), ενώ θυμίζουμε πως η κορυφαία δισκοβόλος μας είναι η Ανδρονίκη Λαδά με το παγκύπριο ρεκόρ των 59,18μ. (2020).

Το ότι βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση απέδειξε ο Ανδρέας Καζαμίας, ο οποίος για πρώτη φορά στην καριέρα του πέρασε πάνω από τα 5 μέτρα στο επί κοντώ. Έτσι, έγινε ο 10ος Κύπριος αθλητής που περνά πάνω από τα 5 μέτρα και μπορεί να θέτει τώρα υψηλότερους στόχους. Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν υπήρξε κάτι εντυπωσιακό, με τον Σταύρο Αυγουστίνου να τερματίζει 2ος στα 100μ. με 10.64 και τον Παΐσιο Δημητριάδη 7ος στην τρίτη σειρά (συνολικά 8ος), αλλά να καταγράφει την καλύτερη επίδοσή του την τελευταία πενταετία με 10.92. Ο αθλητής του Κυριάκου Αντωνίου κέρδισε στη συνέχεια τα 400μ. με 48.09.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ «ΣΠΑΝΙΔΕΙΑ»

100Μ. ΑΝΔΡΩΝ (+0,9 μ/δ)

Σταύρος Αυγουστίνου                  10.64          2ος

Παΐσιος Δημητριάδης                   10.92          8ος

400Μ. ΑΝΔΡΩΝ

Παΐσιος Δημητριάδης                   48.09          1ος

Παύλος Νικολάου                         49.22          4ος

100Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σταυριάνα Αδάμου                       Δεν τερμάτισε

400Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Καλυψώ Σταύρου                         Ακυρώθηκε

ΕΠΙ ΚΟΝΤΩ ΑΝΔΡΩΝ

Ανδρέας Καζαμίας                        5,00μ.         2ος

(Νέα ατομική επίδοση)

ΔΙΣΚΟΒΟΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Παρασκευούλα Θρασυβούλου   53,20μ.       1η

(Νέα ατομική επίδοση)

110Μ. ΕΜΠΟΔΙΑ Κ20 (+0,4 μ/δ)

Χρίστος Οικονομίδης                   14.15          1ος

(Νέα ατομική επίδοση. Όριο για Ευρωπαϊκό Κ20)

Για περισσότερη αθλητική ενημέρωση μπορείτε να επισκεφθείτε το Αθλητικό Portal της Μeridian Sports.

Meridian Sports – Πρώτος σκόρερ της αθλητικής ενημέρωσης